نوشته های مربوط به تلویزیون

همه چیز درباره تلویزیون اولد | تفاوت OLED با LED

زمانیکه تلویزیون های OLED برای اولین بار در سال 2013 وارد بازار شدند، به دلیل نمایش سطح رنگ عالی مورد ستایش قرار گرفتند، اما به بخاطر میزان روشنایی کمتر آنها به نسبت تلویزیون های LED، کمی ضربه خوردند. تلویزیون های OLED بهترین کیفیت تصویر را درحال حاضر ارائه می دهند. در اوایل که وارد بازار شدند همانند دیگر تکنولوژیهای نو ظهور بسیار گرانقیمت بودند. خوشبختانه بعد از گذشت زمانی با تولید هر چه بیشتر این تلویزیونها قیمت ها به آرامی پایین آمد.

بنابراین OLED چیست؟ برخلاف تلویزیون های LCD ، تلویزیون های OLED نیازی به نور پس زمینه ندارند. این بدان معنی است که آنها می توانند بسیار نازک، انعطاف پذیر و حتی قابل چرخش باشند و از آنجا که هر پیکسل می تواند به صورت جداگانه جدا روشن و خاموش شود، آنها می توانند بهترین سطح رنگ مشکی و بهترین کنتراست ممکن را ارائه دهند. در حال حاضر ، LG Display تنها تولید کننده پنل های OLED برای تلویزیون است. سونی و ال جی توافق نامه ای دارند که به سونی امکان می دهد پنل های OLED ال جی را در تلویزیون های سونی قرار دهد – مانند تلویزیون خیره کننده سری A9H یا حتی در جدیدترین پرچمدار شرکت اپل و هواوی یعنی Apple iPhone 12 Pro Max و Huawei P40 Pro این پنل بکار رفته است. سامسونگ پنل OLED گوشی های هوشمند را خود تولید می کند و این شرکت اخیراً اعلام کرده است که ساخت پنل های تلویزیونی جدید مبتنی بر ترکیبی از فناوری QLED و OLED معروف به QD-OLED را آغاز می کند ، اما چند سال طول می کشد تا شاهد اولین تلویزیون هایی باشیم که از این تکنولوژی استفاده می کند.

کدام بهتر است OLED  یا  LCD

اکنون زمان آن فرا رسیده است که این دو فناوری را در برابر یکدیگر قرار دهیم و ببینیم که چگونه در صفاتی مانند کنتراست ، زاویه دید ، روشنایی و سایر ملاحظات عملکردی قرار می گیرند.

  • از آنجا که تلویزیون های OLED یک فناوری صفحه نمایش برتر هستد، ما OLED را فقط با تلویزیون های LED بالارده مقایسه کرده ایم.
مقایسه OLED با LCD/LED از نظر کیفیت نمایش رنگ مشکی

کنتراست (تفاوت بین نقاط روشن و تاریک) بالای تلویزیونه.ای OLED بی نهایت است

توانایی نمایشگر در تولید رنگهای سیاه و تاریک عمیق مهمترین عامل در دستیابی به کیفیت تصویر عالی است. رنگ مشکی عمیق تر، کنتراست بالاتر و رنگ های غنی تر، یک تصویر واقع گرایانه و خیره کننده را فراهم می کنند. وقتی نوبت به سطح رنگ سیاه می رسد ، OLED به عنوان یک قهرمان بی رقیب سلطنت می کند.

  • تلویزیون های LCD به نور پس زمینه LED متکی هستند که در پشت تلویزیون قرار دارند. حتی با وجود تکنولوژی پیشرفته LOCAL DIMMIND هنوز هم مقداری نور می تواند درز پیدا کند که تا حدودی کیفیت تصویر نمایشی را کم میکند. هرچند در تلویزیون های پیشرفته این پدیده بیشتر کنترل شده است ولی در هر صورت نور مزاحم درز پیدا میکند.
  • در تلویزیون های OLED اگر یک پیکسل برق دریافت نمی کند، هیچ نوری تولید نمی کند و بنابراین کاملاً سیاه است.

OLED در اینجا برنده قاطع است.

تفاوت از لحاظ میزان روشنایی صفحه نمایش

وقتی صحبت از روشنایی می شود، تلویزیون های LED یک مزیت قابل توجه دارند. نور پس زمینه را می توانند از LED های بزرگ و قدرتمند تهیه کنند. با افزودن فناوری نقاط کوانتومی، می توان این میزان روشنایی را حتی ارتقا داد، تلویزیون های OLED نیز می توانند نور مناسب تولید کنند و با وجود چنین کنتراستی تصاویر بسیار زیبا و خوانا است. اما پیکسل های OLED اگر برای مدت طولانی در حداکثر روشنایی باشند خنک کردن آنها کمی زمان بر است و همچنین طول عمر آنها را کاهش می دهد و پیکسل کمی زمان میبرد تا به رنگ مشکی کامل برگردد. با توجه به این ملاحظات، در یک اتاق با نور کم، یک تلویزیون OLED بهترین عملکرد را دارد، در حالی که تلویزیون های LED در محیط هایی که نور بیشتری دارند، میتواند گزینه بهتری باشند.

  • در سال 2021 الجی نسل جدید پنل های OLED خود را با نام evo معرفی کرده است که دارای نور صفحه نمایش و دامنه رنگی بهتری نسبت به پنل های نسل قبل است.

در این قسمت برنده با اختلاف نه چندان زیاد LCD  میباشد.

 

خلوص رنگی

OLED قبلاً بر این قسمت حاکم مطلق بود ، اما با بهبود خلوص نور پس زمینه، و ورود  فناوری نقاط کوانتومی خصوصا در تلویزیون های سری کیولد سامسونگ به تلویزیون های LED اجازه می دهد تا از نظر دقت رنگ، روشنایی رنگ و حجم رنگ به جلو رفته و آنها را با تلویزیون های OLED برابر کنند. کسانی که به دنبال تلویزیون هایی با Wide Color Gamut یا HDR هستند در هر دو نوع OLED و LED  میتوانند به راحتی تلویزیونی را پیدا می کنند که از این ویژگی ها پشتیبانی می کنند.

برنده: هر دو

 

زمان پاسخ ، میزان تازه سازی و تأخیر ورودی

زمان پاسخگویی زیاد می تواند ازعواملی باشد که باعث تاری تصویر خصوصا در حرکات سریع شود

Response time، به زمانی که برای تغییر حالت هر پیکسل، لازم است. حالت پیکسل منظور نه تنها رنگ، بلکه میزان روشنایی آن نیز میباشد. با زمان پاسخ سریعتر، تاری حرکت کمتری و کیفیت تصاویر بهتر به نمایش در خواهد آمد.

از آنجا که پیکسل های OLED منبع نور و رنگ را در یک دیود واحد ترکیب می کنند، می توانند حالت ها را به سرعت باورنکردنی تغییر دهند.

  • در حال حاضر OLED سریعترین زمان پاسخگویی را در بین سایر فناوری های تلویزیون در حال حاضر ارائه می دهد و از این نظر برنده ای واضح است.

 

رفرش ریت (Refresh rate)

نرخ تازه سازی، یعنی تعداد دفعاتی که تلویزیون در یک ثانیه تصویر خود را بروز میکند که واحد آن با هرتز(HZ) بیان میشود. وقتی در مشخصات تلویزیونی” 60 هرتز” نوشته شده است، منظور این است که تلویزیون مذبور در هر ثانیه میتواند 60 تصویر پشت سر هم را نمایش دهد. هر اندازه این عدد بزرگتر باشد تصاویر نرم و روانتر نمایش داده می شوند. 120 هرتز تا حال حاضر بیشترین میزانی است که یک تلویزیون OLED یا LCD می تواند صفحه خود را بروز رسانی کنند، هرچند در تلویزیونهای پلاسما این عدد هم می تواند به 600 هرتز نیز برسد.

  • تلویزیون ها پیشرفته قادر هستند با استفاده از تکنیکی با نام میان‌یابی حرکت» (Motion interpolation) فریم‌های جدیدی در لابه‌لای فریم‌های اصلی محتوا تولید کنند که به ‌نوعی میانگینی از فریم قبلی و بعدی خود هستند. شرکت‌های تولیدکننده‌ی صفحه‌نمایش، هرکدام نام اختصاصی خود را روی این تکنیک می‌گذارند. برای مثال سونی از MotionFlow ،  ال‌جی از TruMotion و سامسونگ از نام  ClearMotion  استفاده می‌کند.
  • بر خلاف فیلم ها و نمایش های تلویزیونی که از یک نرخ تازه سازی ثابت برای کل محتوا استفاده می کنند، بازی های ویدیویی معمولاً چیزی به نام نرخ تغییر تازه سازی متغیر(Variable Refresh Rates) را به کار می گیرند، که به معنای تغییر سرعت نمایش تصاویر در قسمت های مختلف بازی است. اگر یک تلویزیون نتواند با این تغییرات نرخ مطابقت داشته باشد ، در نهایت شما با پارگی تصویر روبرو می شوید ناشی از اختلاف بین نرخ بازی و نرخ تازه سازی تلویزیون است. برای جلوگیری از این مشکل باید تلویزیون شما قابلیت VRR را داشته باشد.
  • همه این فناوریها بسته به مدل در OLED هم در LCD می تواند وجود داشته باشد. 

پارگی تصویر  ناشی از اختلاف بین نرخ فریم ریت بازی و نرخ تازه سازی تلویزیون است.

طول عمر

ال جی می گوید شما اگر روزی 5 ساعت تلویزیون oled خود را روشن نگه دارید 54 سال طول میکشد که میزان روشنایی آن به 50% کم شود، باید دید، زیرا تلویزیون های OLED از سال 2013 تولید شده است. فقط به همین دلیل این قسمت تلویزیون های LED را برنده اعلام می کنیم. داشتن سابقه اثبات شده هزینه دارد.

 

سلامتی چشم

همانطور که مستحضر هستید همه تلویزیونها نور آبی تولید میکنند، قرار گرفتن مداوم در معرض نور آبی با گذشت زمان می تواند به سلولهای شبکیه چشم آسیب برساند و باعث مشکلات بینایی مانند تخریب ماکولا (بخشی از چشم در مرکز شبکیه است که  تیزبینی را پردازش می کند) شود. همچنین می تواند به آب مروارید ، سرطان چشم و رشد آن روی قسمت شفاف چشم کمک کند.

آیا یک نوع خاص تلویزیون می تواند برای شما سالم تر از دیگری باشد؟ اگر اعتقاد دارید که باید مراقب قرار گرفتن در معرض نور آبی تلویزیون، به ویژه هنگام شب باشید، پاسخ می تواند مثبت باشد. هر دو تلویزیون OLED و LED نور آبی تولید می کنند، اما تلویزیون های OLED میزان قابل توجهی کمتر از دیگری نور آبی تولید می کند. ال جی ادعا می کند پنل های OLED خود فقط 34٪ نور آبی در مقابل 64٪ تلویزیون LED نور آبی تولید می کنند. این آمار به طور مستقل تأیید شده است و به پنل های OLED LG توسط TUV Rheinland( یک سازمان استاندارد مستقر در آلمان) گواهینامه Eye Comfort Display داده شده است. به گفته ال جی ، این اولین بار است که نمایشگرهای تلویزیونی چنین گواهینامه هایی را دریافت می کنند.

آیا تفاوتی در سلامت کلی شما ایجاد می کند؟ ما فکر می کنیم که هنوز جواب قانع کننده ای داده نشده است، اما  اگر نور آبی باعث نگرانی شما می شود ، باید به تلویزیونهای OLED بیشتر اعتماد کنید.

برنده: تلویزیون OLED

 

سوختن پیکسل(burn-in)

تلویزیون های OLED از کیفیت تصویر فوق العاده ای برخوردار هستند، با این وجود نگرانی در مورد عملکرد طولانی مدت آنها به دلیل امکان سوختن دائمی(burn-in) پیکسل  وجود داشته است.

برخی از شبکه ها دارای لوگو یا تصاویر ثابت هستند که برای مدتی بدون تغییر در یک قسمت قرار میگیرند. اگر شما از آن دسته از افرادی هستید که بیشتر از این شبکه (خصوصا شبکه های خبری که دارای لوگو و زیرنویس می باشند) استفاده میکنید باید بیشتر احتیاط کنید. زیرا تلویزیون های OLED به تصاویر استاتیک و بدون تغیر حساس تر هستند و احتمال اینکه پیکسل آن قسمت بسوزد بیشتر است. یک آزمایشی طراحی شده است که در آن  6 مدل  تلویزیون (OLED C7) را از سال 2017 در شرایط آزمایشگاهی به وسیله میکروکنترل پیشرفته ای هر روز به مدت 5 ساعت  روشن و یک ساعت هم خاموش میشود که این چرخه به مدت 4 بار در هر روز تکرار شده است. محتوای نمایشی هم به این صورت بود 2 تلویزیون محتوای پخش زنده شبکه CNN (یکی از تلویزیونها با بیشترین میزان روشنایی)، پخش مسابقات فوتبال، پخش زنده شبکه NBC، پخش کلیپهای واقعی CALL OF DUTY و کلیپ بازی FIFA 18  به هر کدام از این محتوا یک تلویزیون اختصاص داده شد. عکسهایی که در ادامه میبینید مربوط به هفته 102 می باشد:

به وضوح میتوان دید که در بخش CNN با نور زیاد پیکسلهای بیشترین آسیب را دیده اند

  • هر چند نباید افرادی که محتوا و شبکه های مختلفی تماشا میکنند در مورد سوختن پیکسل تلویزیونهای اولد نگران باشند. چون هیچ فردی در روز 20 ساعت تلویزیون روشن نمیکند و آن هم فقط روی یک شبکه خاص، پس زیاد نگران نباشید.

برنده این قسمت تلویزیون LED میباشد

 

مصرف برق

پنل های OLED نیازی به نور پس زمینه ندارند و هر پیکسل جداگانه، بسیار کم مصرف است. تلویزیون های LED برای تولید روشنایی به نور پس زمینه نیاز دارند. می توان گفت که تلویزیون های OLED کم مصرفتر می باشند.

برنده: تلویزیون OLED

 

قیمت

تلویزیون های OLED تلویزیون های درجه یک هستند. در واقع هیچ  طبقه متوسطی یا پایین رده برای OLED وجود ندارد. گفته می شود، در حالی که شرکت هایی مانند سامسونگ، شائومی و هایسنس و… به تولید تلویزیون های پیشرفته LED  QLED و مینی LED ادامه می دهند ، مارک OLED برای ادامه رقابت باید قیمت های خود را بیشتر کاهش دهند. برعکس ، تلویزیون های LED می توانند در هر رنج قیمتی پیدا کنید، این باعث می شود در کل از OLED در دسترس تر باشند. در حالی که قیمت تلویزیونهای LED پرچمدار و بالارده تقریباً در همان محدوده قیمت OLED است ، اما اگر فقط براساس  قیمت قضاوت شود ، تلویزیونهای LED را می توان در در هر قیمتی چندین مدل را برای خریداری پیدا کرد.

برنده: تلویزیون LED

سخن آخر

از نظر کیفیت تصویر ، تلویزیون های OLED میتوان گفت تلویزیون های LED را  با اختلاف کم پشت سر می گذارند. OLED سبک و نازک تر می باشند، انرژی کمتری مصرف می کند ، بهترین زاویه دید را ارائه می دهد و گرچه هنوز کمی گران تر است ، اما قیمت تلویزیون اولد به میزان قابل توجهی کمتر شده است. OLED امروزه فناوری برتر تلویزیون است. OLED در مدت زمان کوتاهی راه طولانی را طی کرده و شایسته تاج موفقیت های خود است. صرف نظر از اینکه شما در نهایت در مورد کدام فناوری تصمیم بگیرید ، این تنها عاملی نیست که باید در نظر بگیرید ، بنابراین حتماً راهنمای خرید تلویزیون ما را بررسی کنید تا مطمئن شوید تلویزیون مناسبی را برای پاسخگویی به نیازهای خود خریداری می کنید.

این تصویر مقایسه ای از دو پرچمدار 2019 انجام داده است که مشاهده میکنید در تلویزیون Q90R رنگ مشکی                                           بیشتر به خاکستری مایل است تا سیاه غلیظ

مطالب مرتبط:

 

نوشته های مشابه

13 دیدگاه در “همه چیز درباره تلویزیون اولد | تفاوت OLED با LED

  1. siamand گفت:

    باسلام
    تلویزیون های OLED ال جی و سونی از یه فناوری هستند یا اینکه با هم ساختشون فرق میکنه؟

    1. زاهد صاحبی گفت:

      سلام
      خدمت شما باید عرض کنیم که بله، تکنولوژی به کار رفته در تلویزیونهای اولد ال جی و سونی یکسان بوده و همانی است که شرکت ال جی در تلویزیونهای خود از آن استفاده می کند. به عبارتی دیگر پنل تلویزیونهای اولد سونی از شرکت ال جی خریداری می شود و در این تلویزیونها کار گذاشته می شود. البته سونی اولدهای خودش رو به همراه یک سری فناوری دیگه عرضه بازار می کنه. مقصود اینه که تمامی فناوریهای اولد ال جی توسط سونی کپی برداری نشده، تنها پنل اولد از شرکت ال جی خریداری می شود و برای ارتقای کیفیت تصاویر از فناوریهای خاص خود استفاده می کند.

    2. ساسان امین نژاد گفت:

      سلام، در واقع الجی تنها تولید کننده پنل تلویزیون های اولد می باشد که طی قراردادی الجی باسایر شرکت ها از جمله سونی پنلهای این تلویزیون را در اختیا آنها قرار میدهد، سونی آنرا با فناوری های مخصوص از جمله پردازنده بی همتای خود یکپارچه میکنند که نتیجه نهایی تلویزیون متفاوتی با الجی می باشد.

  2. رحمانی گفت:

    سلام و خسته نباشی
    تفاوت اصلی تلویزیون های OLED ال جی با نانوسل ال جی چی هست؟ در کل مقایسه شون درست هست؟

    1. زاهد صاحبی گفت:

      سلام
      تلویزیون اولد با تلویزیون نانوسل از چند جهت با همدیگه تفاوت دارن و عمده ترین آنها طراحی تلویزیونهای اولد هست. تلویزیون اولد به دلیل اینکه برای به تصویر کشیدن تصاوبیر از نور پس زمینه استفاده نمی کند، دارای طراحی بسیار ظریف و باریکی در حدود چند میلیمتر هستند. در حالی که تلویزیونهای نانوسل جزو تلویزیونهای LED بوده و برای تشکیل تصویر بر روی صفحه نمایش خود به نور پس زمینه نیاز دارند. دومین تفاوت عمده ای که این دو تلویزیون با هم دارن اینه که به دلیلی اینکه در تلویزیون اولد پیکسلها به طور خوجوش نور موردنیاز خود را ساطع می کنند، رنگهای بسیار دقیق تری تولید می شود و همینطور برای تشکیل رنگ شیاه مطلق، پیکسلها در این تلویزیونها به صورت کامل خاموش می شوند و در نتیجه مطلق ترین رنگ سیاه بر روی تلویزیونهای اولد تشکیل می شه. اگه بخوایم این دو تلویزیون رو به طور حرفه ای مقایسه کنیم باید بگوییم که مقایسه این دو صحیح نیست زیرا در دو سطح متفاوت قرار دارند، اما اگر بخواهیم از دید کسی که اطلاعات زیادی در خصوص تلویزیون ندارد، می توان بسیار ساده این دو تلویزیون را با هم مقایسه کرد.

  3. میترا گفت:

    خدااا این تلویزیون های OLED چقدر خوبن

    1. زاهد صاحبی گفت:

      سلام
      بله این تلویزیونها واقعا بی نظیر هستند و با کیفیت و هوش مصنوعی که در خود گنجانده اند میلیونها کاربر را از سراسر جهان به سمت خود جذب کرده اند. به همین دلیل است که در اکثر نمایشگاههای سالانه ای که در سراسر دنیا برگزار می شود، حضور این تلویزیونها به چشم می خورد و بدون شک امتیازات خوبی را نیز در این نمایشگاهها کسب می کنند. در هر حال امکان ندارد کسی این تلویزیونها را خریداری کند و از خرید آنها پشیمان شود.

  4. کامروا لارستانی گفت:

    به نظرتون تلویزیون OLED یا QLED؟ هم از نظر کیفیت و هم از نظر دوام

    1. زاهد صاحبی گفت:

      سلام
      سلیقه ها در مورد تلویزیونها متفاوته. اما اگه بخوایم بسیار وارد جزئیات بشیم باید بگوییم که تلویزیون اولد از نظر کیفیت و زیبایی و همچنین کاربری در سطح بالاتری قرار دارد. البته این به این معنا نیست که تلویزیون کیولد کیفیت خوبی ندارد؛ بلکه برعکس، وقتی یک تلویزیون را با تلویزیون اولد مقایسه می کنیم نشون می ده که تلویزیون مقابل هم دارای کیفیت خوبیه که داره با اولد مقایسه می شه. یعنی هر دو تلویزیون کیفیت بسیار خوبی دارند اما اولد به واسطه نوع فناوری خاص خود، تفاوتهایی با کیول دارد که همین تفاوتها باعث برتری آنها بر تلویزیونهای کیولد شده است. برای مثال کنتراست بی نهایت، نمایش رنگ سیاه مطلق و طراحی بسیار ظریف و میلیمتری تلویزیونهای اولد از دلایل این برتری به شمار می آیند. اما از نظر دوام، ظاهرا تلویزیون کیولد بادوام تر است. (البته صحبت از سالها عمر است برای مثال اگر یک تلویزیون اولد بتواند 20 سال عمر کند، احتمال اینکه تلویزیون کیولد بتونه بیشتر از 20 سال عمر کنه بیشتره)

  5. امیر فاخری گفت:

    یه تلویزیون فول اچی دی و یه تلویزیون فور کی رو چجوری می شه تشخیص داد؟ منظورم اینه که می شه با چشم تشخیص داد؟ چون ظاهرا کیفیت فول اچ دی هم خیلی خوبه.

    1. زاهد صاحبی گفت:

      سلام
      اگر مدل تلویزیون خریداری شده رو توی سایت شرکت سازنده نگاه کنید، اونجا نوشتن که کیفیت تلویزیون 4K هست و یا FullHD. اما اگه منظورتون از نظر فنی هست و می خواید با چشم تفاوت این دو کیفیت رو ببینید بایستی این دو تلویزیون رو در کنار هم قرار داده و از فاصله 30 الی 40 سانی متری به دو تلویزیون نگاه کنید. در این صورت پیکسلهای روی صفحه نمایش یک تلویزیون Full HD راحت تر از یک تلویزیون 4K قابل مشاهده هستند. ( دلیل این امر نیز این است که تعداد پیکسلها در تلویزیون 4K بیشتر و متراکم تر از تلویزیون Full HD است.)

  6. ستاره گفت:

    چرا همش می گن تلویزیون اولد پیکسلش می سوزه و امکان داره زود خراب شه؟
    خب اگه اینجوریه چرا همش می گن اولد اینجوری و اولد اونجوری؟ اگه تلویزیون خوبی نیست چرا در نمایگاههای جهانی هم خیلی مطرحه؟

    1. زاهد صاحبی گفت:

      سلام
      در مورد تلویزیونهای اولد این امکان وجود داره که به صورت خود به خود و یا تحت هر گونه فشار الکتریکی، یکی از پیکسلهای تلویزیون بسوزد و جای آن برای همیشه مثل یک نقطه سیاه روی تلویزیون باشد. زیرا قابل تعمیر هم نیست. اما این مشکل از لحاظ مقایسه ای همانند سوختگی صفحه نمایش تلویزیونهای LED بوده به این معنا که “چقدر امکان دارد که صفحه نمایش یک تلویزیون LED بسوزد، همان قدر هم امکان دارد یکی از پیکسلهای تلویزیون اولد بسوزد. تازه، اگر صفحه نمایش یک تلویزیون LED بسوزد اونوقت هیچ تصویری به نمایش گذاشته نمی شه اما در صورت سوختن یکی از پیکسلهای تلویزیون اولد، تنها یک لکه بسیار کوچک (که شاید با چشم هم قابل دیدن نباشد) به وجود می آید و تصویر به قوت و کیفیت خود تشکیل می شود. این مورد در کنار کیفیت خارق العاده این تلویزیونها چیز کمی نیست تا اون رو به یکی از بهترین تلویزیونهای جهان تبدیل کنه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

The maximum upload file size: 100 مگابایت. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here