نوشته های مربوط به تلویزیون

نور پس زمینه تلویزیون چیست؟ انواع نور پس زمینه

همان طور که در مطالب قبل گفته شده بود هر تلویزیون LCD برای نمایش تصاویر دارای نور پس زمینه شامل چندین لامپ LED  است، همچنین گفته شد که طرز قرارگیری این لامپها هم می تواند روی میزان کیفیت تصویر یک تلویزیون تاثیر گذار باشد، در این مطلب می خواهیم انواع نور پس زمینه و تفاوت آنها را باهم توضیح دهیم.

نور پس زمینه نوعی روشنایی است که در نمایشگرهای کریستال مایع (LCD) استفاده می شود. از آنجا که LCD (کریستال مایع ) به خودی خود نور تولید نمی کنند (برخلاف نمایشگرهای لوله اشعه کاتد (CRT) )برای تولید یک تصویر به نور (منبع نور ویژه) نیاز دارند. نور پس زمینه روی برد در پشت یا کنار LCD قرار میگیرد. صفحه های LCD با یک منبع نور داخلی ساخته شده اند. چنین صفحه هایی از چندین لایه تشکیل شده اند. نور پس زمینه معمولاً اولین لایه از پشت است. دریچه های نور سپس به نوعی میزان نور رسیدن به چشم را تغییر می دهند ، و به نوعی مانع عبور آن می شوند. بیشتر آنها برای جلوگیری از نور نامطلوب نیز از یک فیلتر مخصوص و یک سوئیچینگ استفاده می کنند.

منبع نور را می توان از موارد زیر تشکیل داد:

دیودهای ساطع کننده نور (LED) : تقریبا همه تلویزیون های تولید شده در سالهای اخیر از این نوع فناوری استفاده کرده اند.

MICRO LED : فناوری نوظهوری است که در آن از لامپهای LED میکروسکوپی استفاده می شود.

پنل الکترو لومینسنت (ELP) : اغلب برای نمایشگرهای با سایز بسیار بزرگ استفاده میشود.

لامپهای فلورسنت کاتدی سرد (CCFL) : بیشتر در مانیتورها استفاده می شد که این تکنولوژی در حال منسوخ شدن می باشد.

لامپهای فلورسنت کاتدی گرم (HCFL)

لامپهای فلورسنت الکترود خارجی (EEFL)

در تلویزیونهای فعلی (LCD) از لامپهای کوچک LED به عنوان نور پس زمینه استفاده میکنند از اینرو بیشتر شرکتهای تولید کننده به این محصولات LED  میگویند.

آرایش لامپهای LED  به دو صورت می باشد:

EDGE: در این نوع آرایش قرار گیری لامپهای LED  در طرفین و یا 4 گوشه صفحه نمایش قرار میگیرند. از ویژگیهای این نوع آرایش قرارگیری میتوان به کاهش مصرف انرژی تلویزیون ، ضخامت کمتر تلویزیون و ارزانتر بودن آن اشاره کرد.

DIRECT : در این نوع آرایش قرارگیری لامپهای LED بر روی پنلی در پشت تلویزیون به صورت ردیف منظم قرار میگیرند. از ویژگیهای این نوع آرایش قرارگیری روشنایی بیشتر صفحه تلویزیون و افزایش کنتراست تصاویر نمایشی اشاره کرد.

فناوری Dual Led چیست؟

سامسونگ در سال 2020 در بعضی از تلویزیونهای خود ( TU8500 – q60t – q70t ) از دو نوع led استفاده کرده است یکی از LED ها رنگهای گرم و دیگری رنگهای سرد را به نمایش می گذارند. این اختراع را با اسم Dual LED به ثبت رسانده است. سامسونگ می گوید که قرار دادن دو LED باعث می شود نور پس زمینه  تلویزیون بتواند دمای رنگ را تغییر دهد و همچنین کنتراست را بهتر کند.لازم به ذکر است که طرح قرار گیری لامپها درDUAL LED به صورت EDGE می باشد.

فناوری MINI LED چیست؟

Mini-LED یک فناوری جدید است که نسبت به پنل های LCD که با LED های معمولی (دیودهای ساطع کننده نور) روشن می شوند ، نسبت کنتراست و رنگ مشکی عمیق تری را ارائه میکند. همانطور که از نامش پیداست ، LED های بسیار کوچکتر از LED های معمولی هستند. دیودهایی که کوچکتر از 0.2 میلی متر هستند ، به طور کلی در مینی LED طبقه بندی می شوند  این اندازه کوچک باعث می شود که تعداد بیشتری LED روی پنل قرار بگیرند که باعث افزایش کیفیت تصاویر نمایشی میشود.تعداد  local diming این مناطق می تواند به بالای 300 نقطه متفاوت برسد. در بیشتر تلویزیون های پرچمدار 2021 از جمله سری QNED الجی و NEO QLED سامسونگ این فناوری استفاده شده است که نوید دهنده انقلابی دیگر در صنعت تلویزیون می باشد.

فناوری MICRO LED چیست؟

این فناوری شبیه به فناوری MINI LED است با این تفاوت که اندازه لامپهای حتی بسیار کوچکتر شده است به طوری که در یک پیکسل می توانند جا بگیرند، این فناوری بسیار جدید و در حال حاظر گرانقیمت است. ولی به در آینده نه چندان دور تلویزیونهای زیادی با این فناوری قطعا تولید خواهند شد. باید گفت کیفیت تصویر تلویزیون های دارای این فناوری حتی بهتر از تلویزیون های OLED می باشد.

Dual CELL چیست؟

دوتا بهتر از یکی است، درست است؟ هایسنس و پاناسونیک در حال کار بر روی این فرضیه برای ایجاد یک تلویزیون LCD دو لایه میباشند، یعنی یک تلویزیون با دو لایه کریستال مایع هستند. همانطور که ذکر شد ، کریستال مایع در یک تلویزیون LCD نور را دستکاری می کند. اما بعضی از نورها مزاحم همیشه “نشت” می کنند ، به همین دلیل “رنگ سیاه” واقعی روی LCD  انطور که باید باشد به نمایش در نمی آید. ایده پشت LCD دوگانه بسیار ساده است: یک لایه دیگر از کریستال مایع اضافه کنید تا به جلوگیری از”درز” نور بیشتر کمک کند. به طرز شگفت انگیزی، هزینه های تولید تلویزیون های LCD نیز کاهش یافته است. لایه LCD دوم اساساً local diming را با جزئیات انجام می دهد به گفته هایسنس  فناوری Dual Cell ارزان است و در آن 2 میلیون منطقه مجزا ایجاد می کند. نمونه های اولیه از یک صفحه با رزولوشن پایین “FULL HD” برای این عملکرد استفاده می کند. ظاهراً ایده در اینجا این است که افزودن یک لایه LCD دوم و برخی پردازش های اضافی ارزان تر از استفاده از دیگر فناوریهای ارتقا کیفیت تصویر است.

Lcal dimming  چیست؟

برای نمایش بهتر محتوا در تلویزیون های LCD/LED خصوصا برای نمایش بهتر رنگ سیاه ، این تلویزیون ها از یک فناوری به نام Lcal diming استفاده میکنند که در آن لامپهای LED بسته به تصویر نمایشی کم نور می شود (تلویزیون بتواند رنگهای تیره را بهتر نمایش دهد و در اصطلاح کنتراست افزایش پیدا کند) تا  نور صفحه با آنچه تصویر لازم دارد مطابقت داشته باشد. LCD (کریستال مایع) حتی در صحنه های تاریک نمی توانند به طور کامل از عبور نور جلوگیری کنند، بنابراین Lcal diming  به این شیوه عمل میکند که تعدادی از لامپها با هم، هم مدار میشوند و به صورت گروهی خاموش و روشن می شوند که اینکار به ایجاد رنگ مشکی عمیق  تر و کنتراست چشمگیرتر در تصویر کمک می کند. در full arry-local diming تعداد این مناطق می تواند به 68 عدد می رسد (هر لامپ  در یکی از گروه 68 گانه قرارمیگیرد و هر گروه به تنهای خاموش یا روشن می شوند ). باید گفت که هر اندازه این مناطق بیشتر باشد کنترل نور در تلویزیون نیز بهتر میشود، البته با پیشرفت فناوری این مناطق در تلویزیون های پیشرفته بسیار بیشتر شده است.

همانطور که گفته شد این فناوری باعث ایجاد رنگ مشکی عمیق و کنتراست بهتر می شود(تصویر سمت راست                                             دارای این فناوری و تصویر سمت چپ فاقد آن)

Pixel Level Dimming چیست؟

تلویزیون های اولد (OLED) برای نمایش تصویر نیازی به نور پس زمینه ندارند و خود پیکسلها هم میتواند به طور مستقل از هم روشن و خاموش شود بنابراین به فناوری LOCAL DIMING نیازی ندارد، همانطور که در قسمت قبل گفته شد full arry-local diming تعداد مناطق به 68 عدد میرسد این عدد در تلویزیونهای OLED به 8میلیون منطقه میرسد که درنهایت کنتراست بسیار بیشتری (بی نهایتی) ارائه میکند. از طرفی خریداری غافل از این موضوع هنگامی که مشخصات یک تلویزیون OLED  را برای خرید برسی کند و هنگامیکه می بیند در مورد فناوری DIMING چیزی نوشته نشده است شاید احتمال بدهد که تلویزیون OLED کیفیت تصویر کمتری نسبت به تلویزیونهایی که فناوری LOCAL DIMING استفاده میکنند داشته باشد، بنابراین تولیدکنندگان کنتراست بینهایت تلویزیونهای OLED  را با Pixel Level Dimming نشان میدند.

فناوری OLED می تواند بهترین کنتراست ممکن را به نمایش بگذارد

خلاصه مطالب

در حال حاظر تلویزیون های LCD با نور پس زمینه  LED  در بین همه تولید کنندگان بیشترین میزان تولید را دارند.

گفته شد که این تلویزیون ها برای تولید نور از LED هایی به عنوان نور پس زمینه استفاده میکند، طرز قرارگیری این لامپها به دو صورت کلی  می باشد:

EDGE: چینش LED  در دو طرف یا 4 گوشه صفحه نمایش است، مزایای این نوع چینش می توان به هزینه تولید کمتر، ضخامت کم تلویزیون و تاحدودی مصرف برق کمتر اشاره کرد.

DIRECT: در این نوع، LED ها کامل در قسمت پشت تلویزیون به صورت منظم قرار میگیرند، از مزایای استفاده از این نوع چینش می توان به کنتراست و میزان روشنایی بیشتر تلویزیون اشاره کرد.

بخاطر رقابت شدید شرکتهای ساخت تلویزیون، هر کدام دنبال ارتقا هر چه بیشتر کیفیت تصویر، کاهش هزینه های تولید و به طبع کاهش قیمت خرید تلویزیون برای مشتریان و…، فناوریهای جدید بکار برده اند (Dual-LCD- DUAL LED – MICRO LED – MINI LED)که هرکدام مزایای خاص خود رادارد که در بالا به آنها اشاره شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

The maximum upload file size: 100 مگابایت. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here